Royal Herkel – vooruitstrevend sinds 1915.

De Koninklijke Herkel is wereldwijd bekend als kwaliteitsproducent van vooral voedingssupplementen, farmaceutische vloeistoffen en cosmeticaproducten. Achter de blauwe gevel aan de  Nobelweg op Trekkersveld gaat een 20.000m2  hypermoderne productiefaciliteit schuil, waar tweehonderd mensen dagelijks in de weer zijn voor gerenommeerde merken die de consument in de schappen van de apotheek, drogist en supermarkt terugvindt.

“Er zijn niet veel mensen in Zeewolde, die weten wat wij nou eigenlijk doen”, bekent Harald Straatsma, die sinds maart van dit jaar als Chief Executive Officer (CEO) de skepter over Herkel voert. “Daar wil ik graag verandering in brengen. We zullen ons meer moeten gaan richten om de lokale gemeenschap. We doen dat onder meer door een actievere rol te spelen in de Bedrijfskring Zeewolde en door ons in het dorp meer te manifesteren. We zijn dan ook erg trots op deze nominatie, die ons in staat stelt om ons aan Zeewolde te presenteren”, zegt Harald. De aan Harvard Universiteit gevormde manager heeft de internationale ervaring die nodig is om Herkel naar een volgende fase te leiden. Hij doet dat samen met Rudolf Maas Geesteranus, de Chief Finance Officer (CFO) en een team van managementspecialisten. Ook Rudolf is een zwaargewicht, die  aan Nijenrode en de Erasmus Universiteit werd opgeleid tot financieel specialist. Het geeft aan dat de aandeelhouders van Herkel serieuze plannen hebben om de naam Herkel de komende jaren  internationaal stevig neer te zetten.

Het bedrijf voert terug naar 1915 toen Henry ten Herkel zijn handelsmaatschappij Henry ten Herkel N.V. aan de Soestdijkerstraatweg te Hilversum oprichtte. Het werd een familiebedrijf. Marius ten Herkel nam in 1952 de handelsmaatschappij over en breidde de activiteiten uit met de productie van tabletten voor de farmaceutische markt. Rob ten Herkel voegde design & development toe aan het dienstenpakket en breidde de productiefaciliteiten uit met de productie van cosmetische producten en farmaceutische vloeistoffen en voedingssupplementen. In 2002 verhuisde Rob het bedrijf naar het huidige pand aan de Nobelweg 6 te Zeewolde. Daarna gaat het snel. In 2008 verkoopt Rob ten Herkel een meerderheidsbelang aan Egeria, een onafhankelijke Nederlandse investeringsmaatschappij.  In 2010 werd Ten Herkel B.V. (voedingssupplementen) samengevoegd met Odicos B.V. (Cosmetica), waarna de activiteiten onder de naam Herkel B.V. werden. Vervolgens trekt Rob ten Herkel zich geleidelijk terug en in de zomer van 2014 gaat het bedrijf over naar een andere onafhankelijke investeringsmaatschappij. Bij het honderdjarig bestaan in 2015 volgde de toevoeging ‘Koninklijk’ aan Herkel.

“Met kwaliteit, kennis en innovatie zetten wij ons in voor de kwaliteitsmerken van onze opdrachtgevers,” zegt Harald. “Het gaat vooral om het compromisloos leveren van constante kwaliteit.”  Rudolf vult aan: ”Ons eigen onderzoeklaboratorium en de stevige reputatie van ‘Made in Holland’ staan daar garant voor. Een andere garantie is ons vermogen tot innoveren, het telkens verder vernieuwen en verbeteren van de producten van onze  opdrachtgevers. Dat maakt ons een betrouwbare producent op de markt van zogenaamde private label producten die door vele partijen wereldwijd worden verhandeld.”

 

Foto:  Harald Straatsma (rechts) en Rudolf Maas Geesteranus.