Larsen & Buhl

 

 High-tech onderneming Larsen & Buhl is in 2017 ontstaan uit de fusie van Larsen

Premium Precision Parts uit Zeewolde en Buhl Fijnmetaalbewerking uit Hilversum. Bij
Larsen & Buhl werken ruim vijftig mensen in een hypermoderne omgeving aan fijnmechanische kwaliteitsonderdelen, die hun weg vinden naar markten als de lucht- en ruimtevaart, apparatenbouw, semicon, medische sector en meet- en regeltechniek.

Larsen & Buhl is al sinds 1997 in Zeewolde gevestigd. Eerst nog alleen als Larsen, dat in 1953 in Bussum werd opgericht door de heer G. G. Larsen. Tot Larsen met Buhl uit Hilversum fuseerde, dat in 1935 werd opgericht door de heer C. Buhl, van origine Duits. Twee familiebedrijven die tezamen garant staan voor bijna 150 jaar kwaliteit, innovatie en stateof-the-art productietechnologie, hebben hun krachten sindsdien gebundeld als Larsen & Buhl. Dat is de naam die prominent prijkt op de gevel van het bedrijf aan de Ambachtsweg op het Trekkersveld. De grote man achter Larsen & Buhl is Henk Larsen, die na een druk bestaan een tijdje een sabbatical hield om op z’n 65e als investeerder weer terug te keren bij het bedrijf dat door zijn vader in 1953 was opgericht. Geen man van de oude stempel, maar een man met passie voor het vak en visie op kwaliteit en innovatie, waarbij voor hem alleen het beste goed genoeg is. Toen Henk Larsen nog leiding gaf aan het metaalbedrijf, had hij de teugels stevig in handen. tegenwoordig weet hij dat loslaten de creativiteit van mensen stimuleert en dikwijls eerder tot het gewenste resultaat kan leiden. Het zijn tenslotte de mensen die het product maken en de kwaliteit realiseren.

 

Wie als bezoeker het moderne pand van Larsen & Buhl betreedt weet ook direct waarom het bedrijf aan de Ambachtsweg is gevestigd. Hier vindt immers metaalbewerking plaats, ambachtelijk in een hypermoderne hightech omgeving die zijn weerga in de Flevopolder én de Veluwe niet kent. Waar ooit jaren geleden draaibanken en freesmachines hun werk deden, zie je nu in de nieuw ingerichte fabriek louter computergestuurde machines en robots die ongestoord precisiewerk verrichten. Maar waar robots worden ingezet zijn mensen nodig om te programmeren, te controleren, de kwaliteit te bewaken en in te grijpen als er onverhoopt toch iets mis gaat. Bij de hightech toeleverancier gaat het om kwaliteit maar eigenlijk draait alles om de mensen die er werken. “De mensen op de werkvloer zijn doorslaggevend voor ons succes”, zegt Maybritt Larsen, die bij Larsen & Buhl de scepter zwaait over Personeel & Organisatie en Marketing. “Vakmanschap is bij ons de basis en daarin zijn onze medewerkers cruciaal.” Maybritt, dochter van, is niet met de spreekwoordelijke kruiwagen binnengekomen, hoewel het natuurlijk wel hielp dat ook zij uit het ondernemersgezin Larsen kwam. Maybritt heeft geen technische achtergrond, zij heeft Industrial and Organizational Psychology aan de VU gestudeerd wat zij met een Master in Sports and Performance Psychology afsloot aan de UvA. En die kennis komt in de technische wereld van Larsen & Buhl goed van pas. De transformatie naar een innovatieve state-of-the-art supply chain, vraagt immers de bereidheid van het personeel om mee te werken en mee te denken.

Maybritt heeft het fusieproces van de twee organsiaties Larsen en Buhl geleid, waarbij het matchen van de twee bedrijfsculturen een belangrijke uitdaging voor haar was. Maybritt: “Wat natuurlijk hielp is dat de beide metaalspecialisten van oorsprong familiebedrijven zijn. En dat merk je. De culturen pasten dan ook uitstekend bij elkaar.” Als resultaat van de fusie zijn de beide productieprocessen van Larsen en Buhl inmiddels samengevoegd in de recent uitgebreide fabriek van 6000 m2 vloeroppervlak. Keurig ingedeeld naar verschillende sectoren en materialen. Overal staan gloednieuwe computergestuurde machines die in eigen beheer worden geporogrammeerd voor het 24/7 nauwkeurig frezen, lassen en draaien van uiteenlopende materialen, waaronder aluminium, titanium, maar ook kunststoffen. “Wij hebben de transitie van conventioneel naar computergestuurd succesvol doorgemaakt en zijn nu op weg naar 24/7 productie door middel van robotisering. Dat vraagt om aanpassing, bij- en omscholing van onze vakmensen. Zo hebben elf medewerkers het afgelopen jaar een Cad/Cam (computer aided design en computer aided manufacturing) opleiding gevolgd”, zegt Maybritt. In de moderne productieomgeving aan de Ambachtsweg werken momenteel vijftig specialisten. In een routineus en professioneel samenspel van mens en machine vervaardigen zij fijnmechanische onderdelen die hun kwaliteitsstempel met certificeringen drukken op uiteenlopende bedrijfskritische apparaten en instrumenten, wereldwijd; top quality made in Zeewolde.

Na de fusie en de ingezette transitie is de volgende logische stap het leiderschap van de sterke metaalcombinatie Larsen & Buhl. Klaas Houten, die als business developer enige tijd terug de overstap maakte van Dyna Dental naar Larsen & Buhl, is de nieuwe general manager die leiding gaat geven aan de volgende groeifase. Houten kent Larsen & Buhl erg goed, want hij was met Dyna Dental een gewaardeerde klant. Hij kent de medische wereld goed en daarmee is de Zeewoldense onderneming prima gepositioneerd om in dit marktsegment verder door te breken. En zo wordt de naam van Larsen & Buhl uit Zeewolde nationaal en internationaal in vakkringen steeds steviger gevestigd. In het klantenbestand bevinden zich een hele rij bedrijven in binnen- en buitenland, waar je mee voor de dag kunt komen. Onder hen bedrijven zoals KLM, ASML, ASM, NLR en TSST. Onderdelen van Larsen & Buhl vinden via toeleveranciers uiteindelijk een plaats in de EADS Arianeraket, in Amerikaanse marineschepen en je vindt ze terug in vliegtuigstoelen in medische onderzoeksapparatuur en tandimplantaten. Op innovatieterrein wordt samengewerkt met instellingen zoals de TU Delft. Zo werkt Larsen & Buhl samen met TU Delft en Team Silverwing aan een energiezuinig en duurzaam vliegtuig van de toekomst. Dat gebeurt in het kader van de wereldwijde Boeing GoFly Challenge waarbij teams uit zeven landen de uitdaging aangaan om een verticaal startend en landend vliegtuig(VTOL – vertical take-off and landing) te ontwikkelen dat geschikt is voor het vervoer van één persoon. Met de Silverwing greep Larsen & Buhl nét naast de De Veluwse Innovatieprijs (VIP), die iedere jaar aan de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling wordt uitgereikt. Larsen & Buhl eindigde bij de laatste tien bedrijven die waren genomineerd voor vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid.

 

Contact informatie BKZ

Bedrijfskring Zeewolde
Postbus 65, 3890 AB Zeewolde

Telefoon: 06 51 247 592

E-mail:
[email protected]

Website
www.bedrijfskringzeewolde.nl

Contact informatie VCZ

Vereniging Centrumondernemers Zeewolde
Postbus 218, 3890 AE Zeewolde

Telefoon: 06 28 229 792

E-mail:
[email protected]

Website
www.winkelhaven.nl

Contact informatie VBZ

Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde
Weteringplein 36, 3892 AM Zeewolde

Telefoon: 06 51 853 079

E-mail:
[email protected]

Website
n.v.t.