Bio Brass

 

De consument koopt steeds vaker biologische producten. Een koploper in biologische landbouw is Bio Brass aan de Winkelweg in de zogenaamde Zuidlob van Zeewolde. Voor de genomineerde voor de titel Ondernemer van het Jaar 2017 is een natuurlijke teeltmethode de gewoonste zaak van de wereld. “Het levert geweldig mooie producten op en creëert waarde in de voedselketen”, zegt de enthousiaste bioboer Gerjan Snippe, die de directie over Bio Brass voert.

We spreken Gerjan in het inspirerende bezoekerscentrum ‘De Beleving’ (www.debelevingzeewolde.nl), het farmcafé aan de Winkelweg, waar bezoekers met al hun zintuigen kennis kunnen maken met biologische groenten en de visie van Bio Brass.  Bio Brass is in 2006 opgezet door drie biologische teeltbedrijven, NZ27, Van Andel en Snippe en in 2013 is BV ERF toegetreden als aandeelhouder. Omdat de teelt en afzet van bloemkool, broccoli en slasoorten een zeer intensieve planning en arbeidsbezetting kent, was het voor de initiatiefnemers van Bio Brass al snel duidelijk dat ze met een gezamenlijk en gespecialiseerde onderneming meer konden bereiken dan ieder voor zich te telen en afzetten.

In februari 2010 startte Bio Brass  aan de Winkelweg. Inmiddels worden op ruim 250 hectare biologische groenten geteeld. “Dit uiteraard in gewasrotatie op het totaal areaal van de aandeelhouders”, zegt Gerjan “wat inhoudt dat we 1 jaar bijv. broccoli en 5 jaar andere gewassen telen, zoals doperwten, grasklaver, graan, uien, pastinaak en rode bieten”. Deze rust, ruimte en afwisseling zijn de basis om de grond en planten gezond te houden. Door de gezamenlijke arealen ontstond ook voldoende volume om zelf te gaan werken met eindafnemers door heel Europa. Samenwerking met Britse retailers zorgde als het ware voor een vliegwieleffect, waardoor Bio Brass ook elders in Europa deze werkwijze kon gaan uitrollen. Inmiddels heeft Bio Brass naast klanten in Nederland, ook afzetkanalen in Scandinavië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België.

Naast teelt van kool en slasoorten, verzorgt Bio Brass ook de bewerking en afzet van meerdere gewassen uit die gezamenlijke gewasrotatie. Een voorbeeld daarvan zijn rode bieten, die op het bedrijf worden gekookt, gesneden en verpakt. Gerjan: “Met deze werkwijze worden niet alleen onnodige logistieke stromen voorkomen, maar vinden ook de reststromen zoals bietenschrapsel en schillen  als veevoer hun weg in de cyclus op de bedrijven.” Deze activiteiten zijn ondergebracht in Beetz (www.beetzeurope.com), die zich er op richt om deze geweldig gezonde, smaakvolle, traditionele groente weer op een makkelijke, vernieuwende en inspirerende manier op de kaart te zetten.

De initiatiefnemers kijken voor nu na 10 jaar terug op een proces waarin ze over hun eigen erf grenzen zijn heen gestapt, door zowel horizontaal als verticaal te verbindingen in de voedselketen. Door zo efficiënt mogelijk te werken binnen die voedselketen en dit te combineren met rust, ruimte en afwisseling in de teelt,  is het mogelijk dat steeds meer mensen kunnen genieten van mooie, gezonde, betaalbare, maar bovenal lekkere biologische groenten! Wat Bio Brass betreft is dit het ‘nieuwe boer’ zijn. En inderdaad…’Zo van het land, lekker naar de klant’.

 

Foto: Gerjan Snippe.

Contact informatie BKZ

Bedrijfskring Zeewolde
Postbus 65, 3890 AB Zeewolde

Telefoon: 06 51 247 592

E-mail:
[email protected]

Website
www.bedrijfskringzeewolde.nl

Contact informatie VCZ

Vereniging Centrumondernemers Zeewolde
Postbus 218, 3890 AE Zeewolde

Telefoon: 06 28 229 792

E-mail:
[email protected]

Website
www.winkelhaven.nl

Contact informatie VBZ

Verenigd Bedrijfsleven Zeewolde
Weteringplein 36, 3892 AM Zeewolde

Telefoon: 06 51 853 079

E-mail:
[email protected]

Website
n.v.t.